Cvik na štíhlý krk

Tak popojedem?

S Kačkou (naše hlavní fyzioterapeutka a šéfka recepce - nojo, my jsme na firmě všichni takoví multifunkční) jsme nafotily další cviky. Prozatím skončíme s cviky na židli a na další sestavu si hajneme na záda.

Cvik "Rolování krční páteře".
Skvělá věc na uvolnění šíje, a hlavně na posílení hlubokého stabilizačního systému krku. Takže vám zeštíhlí krk. Další pozitivum je redukce podbradku (no fakt).

 

Leh na zádech, dlaně na podlaze.
Nádech, na začátku výdechu lehce přitáhneme bradu ke krku - ve fyzio hantýrce se tomu říká kyv.
Je to izolovaný pohyb mezi lebkou a 1.obratlem.
Tahle část krční páteře je velmi namáhaná a často zatuhlá, spasmy svalů v této oblasti (krátkých extenzorů šíje) mohou způsobovat motání hlavy, tinnitus nebo třeba migrény.

 

Po kyvu pokračujeme dál ve výdechu a hlavu postupně, obratel po obratli, zvedáme nahoru, přitahujeme bradu k hrudní kosti.
Když už jsme v maximu rozsahu pohybu, zastavíme, nadechneme, a jedeme stejný pohyb dolů.

Pozor.
Pokládání hlavy je, stran náročnosti, mnohem obtížnější.

 

Poslední pustíte bradu od krku - povolíte kyv.
Cvik dělejte pomalu. Představujte si, že je krční páteř řetěz a vy ho odvíjíte po jednotlivých očkách.
Nezadržujte dech. Pohyb je s výdechem. Dýchejte nosem nebo pootevrenými ústy. NEODFUKUJTE, NEDĚLEJTE PÍŠŤALKU.

Ten cvik je fakt těžkej. Pro začátek ho zacvičte dvakrát, třikrát. Jde o to, zacvičit ho kvalitně správně. Jakmile se vám při cvičení začnou klepat svaly nebo ztratíte kontrolu nad pokládáním hlavy dolů, přestaňte. Je to známka svalové únavy a pokud jsou svaly unavené, nezacvičíte to dobře, tím pádem si zafixujete blbej pohybovej stereotyp nebo si něco natáhnete.
Pokud máte hlavu moc dole, podložte ji složenou dekou, či ručníkem.



Jo a zopakujte si cvik Rolování ze stoje.

Tak směle do toho.

P.S.
Při hledání obrázku KEŠ jsem našla jednu extra prasárnu. Tohle nikdy nedělejte. Krátké extenzory šíje jsou velmi citlivé a jakékoliv hrubé zacházení se jim nelíbí. Tímhle si akorát zaděláte na pořádný spasmus, dlouhodobě na špatně ovlivnitelné bolesti hlavy.



P.P.S.
No dobře. DrAk říká, že takhle protahovat zadní stranu krku teda ne.

Jak to ale uvolnit, když jsou pořád stažené?
Asi vás to překvapí, ale nijak. Tyhle svaly jsou v neustálém napětí proto, protože přebírají funkci stabilizátorů této oblasti, které jsou oslabené. To znamená, že aby se spasmus (napětí) v této oblasti uvolnil, musíte nejdřív vycvičit ty oslabené svaly. Proto nepomáhá masáž těchto svalů - ty chudinky se zoufale snaží udržet stabilitu této oblasti a tu je někdo násilně povolí. Pak už hlavu vůči krku nedrží skoro nic. Teda jako jo, vazy a kloubní pouzdra, ale ty jsou plné extra citlivých nervových zakončení, při jejichž podráždění se aktivuje vegetativní nervový systém - jednoduše - člověk zvrací a motá se.
KEŠ se tedy vybičují k ještě většímu výkonu a pro jistotu si zvýší podíl vazivové složky, aby ten nápor zvládly. No a to už je úplně na pikaču.

Přetížení krátkých extenzorů hlavy - pokračování

Takže proto vám říkám - cvičte, nic jiného nemáme. Masáž přechodně uleví, ale nevyřeší primární příčinu potíží.
Btw taky jsem chtěla napsat, proč nemám ráda masáže, ale to až příště.


02. 06. 2022
Nové články ↖