Rolování bederní páteře vleže na zádech - cvik "most"

Jak šlo rolování krku vleže?
Pakárna, co? Ale ono se poddá, nebojte.
Nezapomeňte provádět cvik precizně, nejdřív přitáhnout bradu ke krku - kyv, potom obratel po obratli nahoru, dolů a poslední pustit bradu od krku.

Uvolnili jsme krční páteř, tak teď se pustíme do bederky.



Leh na zádech, paže podél těla, nohy pokrčené v kolenou, kotníky na šířku kyčlí (kde jsou středy kyčlí - sáhněte si do třísel. Přibližně uprostřed je taková prohlubeň - to je hlavice kosti kyčelní).
Pokud máte hlavu při lehu příliš zakloněnou, podložte si ji složeným ručníkem či dekou.
Pozor, v tomto cviku jsou paže opravdu co nejblíže trupu, aby zajistily stabilitu.
Roztáhněte prsty do vějířku, ať máte co nejlepší oporu.
Taková gekonní tlapička - potřebujete, stejně jako to zvířátko, co největší kontakt s podložkou - je to důležité pro to, aby se vytvořil takzvaný uzavřený kinematický řetězec - zlepšila se stabilita, do cviku se zapojilo více svalů.



O tom, jak je důležité stimulovat plosky nohou a rukou si povíme jindy.
Ok tedy, ležíme a teď nádech do zadní a postranní částí bránice (brániční dýchání - pamatujete?) a s výdechem, obratel po obratli, zvedáte trup nahoru.
Nahoře zastavíte, nádech, a s výdechem postupně opět dolů.



Pozor!
Při nádechu nezvedejte hrudní kost, nezvedejte ramena. Nádech jde na stranu hrudníku. Pokud to nejde, zopakujte si cvik "Dýchání bránicí" a "Uvolnění hrudníku ve stoje".
Dýchejte nosem nebo pootevřenými ústy, nefoukejte ani nepískejte. Nezadržujte dech.
Tohle je FAKT STRAŠNĚ důležitý. Je to v podstatě základ rehabilitačního cvičení. Pokud to nezvládnete, nezacvičíte to dobře. Já vím, straším a prudím, ale od toho tu rehabilitační lékaři jsou.

Pohyb jde obratel po obratli. Zacvičte v sérii po pěti.
Cílem cviku je uvolnění páteře. Cvik se dá samozřejmě modifikovat na posilování hýžďových svalů, ale to teď není náš cíl.
Tak, přátelé, s chutí do toho :-D


04. 06. 2022
Nové články ↖