Povídání o rehabilitaci, první díl

Co je to léčebná rehabilitace a kdo je rehabilitační lékař

Čau všem, tyhle články jsou určeny hlavně kolegům lékařům v předatestačním vzdělávání, kteří se chtějí dozvědět víc o rehabilitaci (zdravím Jirku, který mě do toho dokopal [pozn.: Dokopal ji k tomu mimozemský pes. Jirka dal námět. :D]), ale samozřejmě přečíst si je může kdokoliv. Jen berte v potaz, že to píšu pro lékaře čerstvě po škole, s cílem předat jim co nejvíce praktických informací.


Proč jsem se do toho vlastně pustila?
To, jak se rozpadá mezioborové vzdělávání, mladí lékaři po promoci neví, co očekávat od léčebné rehabilitace, mě přimělo začít dělat aktivní kroky v tom, abych přiblížila svůj obor, Rehabilitační a fyzikální medicínu, ostatním kolegům. Ráda bych tímto článkem otevřela sérii, ve které budu popisovat co všechno rehabilitační tým umí, ukážu, jak správně vyplnit FT poukaz, pokusím se polopaticky vysvětlit problematiku fyzikální terapie, řekneme si o jednotlivých konceptech kinesioterapie (zdravotního cvičení), proberu balneoterapii a důvod, proč je důležité tuto prastarou součást léčby zachovat. Taky si řekneme, proč drAK nenávidí slovo masáž a že není sport jako sport.
Témat je mnoho, tak doufám, že mi zachováte přízeň a že vás moje povídání bude bavit a něco se naučíte

Dneska si řekneme něco o tom, kdo to vůbec je rehabilitační lékař
Předatestační vzdělávání oboru rehabilitace a fyzikální medicína (RFM) je na čtyři roky a je zakončeno atestační zkouškou. Stran praxe je 30 měsíců ve kmeni a zbývajících 18 samotná rehabilitace.
Základními kmeny jsou neurologie, interna, pediatrie, ortopedie a chirurgie. Takže můžete potkat rehabiliťáka, který ví více např. o ortopedii či pediatrii (hodí se to ve chvíli, kdy máte specifického pacienta a potřebujete ho upíchnout ke konkrétnímu specialistovi).
Obor RFM je ve své podstatě nefarmakologický obor – snažíme se dosáhnout zlepšení u pacienta jinými metodami než léky. Ať už se jedná o aktivaci regeneračních procesů, nácviku některého z typů cvičení, či naučení relaxačním technikám... V mém oboru je nezbytně nutné, aby byl pacient proaktivní, aby převzal zodpovědnost za svoje zdraví, protože bez toho, aniž se sám zapojil do snahy o zlepšení svých potíží, nemáme šanci mu pomoci. (pozn. ne že bych neuměla pacienta, pokud je to nutné, nasadit vhodné léky. Právě proto je v rehabilitačním týmu lékař, protože on je ten, který je pojítkem ke klasické medicíně, k ostatním lékařským odbornostem).


K čemu je vlastně rehabilitační lékař, když máme fyzioterapeuty?
Ono je to vlastně úplně jinak, než se na první pohled zdá. Neléčíme jen bolavá záda. Koncept léčebné rehabilitace vychází z konceptu, který je aplikován jinde ve světě, zvláště pak v západní Evropě.
Definice léčebné rehabilitace je složitá, ale zjednodušeně jde o návrat pacienta ke stavu (zdravotnímu, sociálnímu, psychickému…), který byl v předchorobí. Příšerná definice, ale velmi důležitá. Nevadí, že tomu v tuhle chvíli asi moc nerozumíte, já se k této problematice budu opakovaně vracet.
Rehabiliťák je v prvé řadě manager rehabilitačního týmu. Týmu, který se skládá z expertů, kteří se starají o rehabilitaci pacienta – základem jsou fyzioterapeut, ergoterapeut, logoped, protetik, psycholog, sociálního pracovník, ale i sestry a ošetřovatelský personál. Nezbytná je i spolupráce s rodinou. Na rozdíl od jiných oborů, kde lékař hraje prim, v rehabilitaci jsme vždy tým a bez týmové práce nezvládneme nic. A to je to, co mě na mé práci baví – jsem součást týmu. 

Týmová práce je zásadní předpoklad úspěšné rehabilitace pacienta. My v týmu si neustále vyměňujeme informace jaké pacient dělá pokroky, kde jsou problémy a jak to řešit.


Jak je to s jednotlivými členy rehabilitačního týmu? O fyzioterapii už asi skoro každý slyšel, co ale dělá například ergoterapeut?
Ergoterapeut je zodpovědný za nácvik běžných denních činností. Opět příšerná definice, že?
Vysvětím. Ergoterapeut učí pacienta např. jak se najíst, když má mrtvicí postiženou ruku. Nebo ho učí, jak si nandat ponožku, když je po endoprotéze kyčle (vsuvka – víte jaké jsou zakázané pohyby po endoprotéze kyčle?) Shrnu-li to, ergoterapeut je zodpovědný za rehabilitaci ruky – nejen u hemiparéz, ale u jakékoliv jiného poškození ruky – po těžkém úraze či operaci například. Taky je zodpovědný za kognitivní rehabilitaci – tzn. za procvičování jednotlivých složek paměti a jiných vyšších mozkových funkcí, pokud nemáme v týmu psychologa.

Logoped se stará nejen o nácvik řeči u dětí, ale je nezbytně nutný i u dospělých – např. u pacientů po mrtvici s poruchou řeči (afázie, dysartrie, poruchy polykání…), nebo u pacientů po operaci v oblasti mimických svalů či dutiny ústní.

Roli rehabilitačního lékaře asi všichni znáte nejlíp z ambulance, když posíláte pacienta s bolestmi zad na rehabilitaci. Proč tam ten doktor vlastně je, když v podstatě veškerou práci udělá ten fyzioterapeut? Mno, my jsme vlastně takoví překladatelé fyzioterapeutštiny do běžné řeči.

Problematika vertebrogenních potíží (nebo, lépe řečeno, potíží pohybového systému) je rozsáhlá a složitá, a fyzioterapie je překotně se rozvíjející obor. Díky tomu, že jsem s nimi denně v kontaktu, rozumím jejich odborné hantýrce, a díky svému vzdělání dokážu pacienta vyšetřit jejich metodami.
Vím, jak prakticky funguje fyzikální terapie. Prostě mluvím jejich řečí, oni se se mnou o svém problému můžou bavit na své odborné úrovni, což s lékaři jiných odborností není možné. Já to pak můžu přetlumočit jak pacientovi, tak kolegům.
Většinu pacientů fyzioterapeut vyřeší sám bez naší pomoci, ale občas potřebuje konzultaci, ev. dovyšetření, nejen zobrazovací metodou, ale třeba i u jiného specialisty. Občas se stane, že fyzioterapeut už prostě neví – pacient se snaží, fyzioterapeut se snaží, ale problém se stále nelepší a tak jsem tu já, abych se na to podívala z trochu jiného úhlu a řekla svůj názor. Více očí víc vidí, a proto je tak strašně moc důležité zachovat týmovou práci v oboru rehabilitace.

Díky že jste dočetli až sem, v dalším díle si řekneme něco více o tom, co vlastně rehabilitační tým s pacientem dokáže – že máme své limity, neumíme kouzlit. Řekneme si něco o rehabilitačním potenciálu, krátkodobém a dlouhodobém rehabilitačním plánu.

Dík a čau, váš drAK



13. 08. 2023
Nové články ↖