Naučte se dýchat bránicí

Je odpoledne, takže se pustíme do prvního cviku?

Ok, nejdřív ale trocha teorie. Ono jí bude postupně víc, protože jsem zjistila, že když pacient ví, co dělá a proč to dělá, tak to líp funguje.

Proč bolí záda? Je to dáno celkovou dysharmonií svalů. Svaly totiž mají přirozenou tendenci k tomu buď ochabovat, nebo se zkracovat. Když se s tím nic nedělá, kostřička skončí takhle.



Strašně důlezité je, naučit se správně dýchat. Kdo jste byl kdy u fyzio, tak víte, že s tím prudí furt. No, budu i já.

Hlavní dechový sval je bránice, placatý sval mezi dutinou hrudní a břišní. Když se špatně používá, může to způsobovat bolesti šíje, ale i např. pálení žáhy.

Takže, cvik: dýchání ve stoje.

Postavte se naboso na podložku. Rovná podlaha není úplně to pravé, lepší třeba koberec, nebo froté ručník. Proč? Povrch se strukturou stimuluje plosky nohou, takže se zlepší stabilita nožních kleneb.



Nohy jsou rovnoběžně, cca pod středy kyčelních hlavic. Paže jsou volně podél trupu. Dívejte se rovně dopředu, bradu trošku přitáhněte ke krku. Uvolněte ramena. A teď si uvědomte, jak dýcháte – rychle, pomalu? Nosem nebo ústy? Uvědomte si, co se vám při nádechu zvedá – ramena, hrudní kost (sternum), břicho? Zatím se jenom, abych tak řekla, očuchejte . Uvědomte si, že máte hrudník, že dýcháte, že se plosky dotýkají hrubého povrchu. Ze máte hlavu a ramena moc vepředu a že vás tu a tam táhne a bolí.

Dejte tomu pár minut. Nic víc nedělejte, nesnažte se narovnat ani nic korigovat. Jde mi jen o to, abyste si uvědomili vlastní tělo. Večer si k tomu přidáme další.


10. 04. 2022
Nové články ↖