Lipohypertrofie, aneb proč mám tlustá stehna

Ok tedy, slíbila jsem převratné, superspešl novinky ohledně toho, jak zhubnout ty protivné oblasti hýždí, stehen a břicha. No...tak se zase uklidníme. Pořád platí, že bezpracně zhubnout prostě nejde -  základem zůstává kvalitní strava, vyšší energetický výdej než příjem a dostatek pohybu. Ale možná, že přece jen v určitých bodech stran snahy o snížení váhy v problémových partiích děláte chybu tak jako já. Nejdřív ale pár slov o teorii, protože to nám osvětlí, co dělat jinak a proč.

Lipohypertrofie.jpg

Lipohypertrofie je odborný název pro zvýšení tukové tkáně u žen ve specifických partiích - jedná se zejména o boky, hýždě a horní část paží. Toto ukládání je hormonálně podmíněno. Tuková tkáň je ale jiná než tuková tkáň u mužů či u prosté obezity - vazivo, ve kterém jsou tukové buňky usazeny, je řidší a elastictější. A díky tomu, že je mezi tukovými buňkami a cévami více prostoru, je tato tkáň náchylnější k zadržování mezibuněčné tekutiny. Tkáň se vlastně chová jako mycí houba. Větší prostor, akcentovaný zadržovanou tekutinou, zhoršuje přestup obsahu tukových buněk (zjednodušeně tuků) do lymfatickeho systému, tím pádem ho nelze využít jako paliva pro jiné tkáně.

Zjednodušeně: síť, ve které jsou tukové buňky, je příliš elastická a zadržuje vodu, takže se tuk z buněk nedostane ven a proto je tak těžké tyto partie redukovat.

Řešení je jednoduché: zevní komprese a dostatek bílkovin. 

Základ je zlepšení opory, zvýšení tuhosti sítě, ve které jsou usazené tukové buňky. Takže: nošení kompresního oblečení I. kompresní třídy. Po celý den, a hlavně ale při sportovní aktivitě! Proč? Protože tuková buňka připláclá na lymfatickou cévku ji snáze předá tukovou kapénku. Navíc, díky kompresi, nemá tekutina možnost zůstávat v mezibuněcném prostoru.

Dalším zásadním bodem je dostatek bílkovin ve stravě. Tohle je velmi důležité. Málo bílkovin v tomto případě způsobuje zvýšené nasávání tekutiny mezibunečným prostorem a tím zhoršování zadržování vody v daných problematických partiích. 

Určitě vás teď ale napadlo, že by problém se zadržování vody vyřešila přístrojová lymfomasáž. Ano, tím se skvěle zbavíte nahromaděné tekutiny, pokud si ale po masáží nevezmete ihned kompresní punčocháče, tkáň znovu nasaje tekutinu z cév a jste tam kde jste byli. 

 

Shrnutí

Dodržování racionální výživy. Zásadní je dostatečný příjem bílkovin, tzn. 0,8 g/kg/den. Fakt si to počítejte. Já u sebe zjistila že tohoto příjmu nedosahuju.

Používání kompresivních punčocháčů, legín. Nestačí fusekle či podkolenky, komprese musí být na problematických partiích - stehna, hýždě, břicho. Nosit to fakt musíte celý den, a hlavně i při sportu! Bez komprese se buňky oddálí a celá snaha jde do kopru. Nakupujte je ve speciálních obchodech (např. Maxxis, Ofa Bamberg, Jobst - ti všichni se zaměřují na výrobu zdravotnických kompresních pomůcek).

Bez sportu to nepůjde. Ideální je chůze, kolo, koloběžka. Pořád platí, že energetický výdej musí být větší než příjem. 

Omezte sůl. Divili byste se, jak hodně to ovlivňuje zadržování vody v těle.

 

Tak s chutí do toho. Buďte trpělivé - bude to trvat, kompresní punčocháče mohou být určitou dobu nepohodlné, ale efekt bude dalekosáhlý - ono to totiž bude působit i proti potížím způsobených žilní nedostatečností, která se projevuje pocitem těžkých nohou, křečemi, otoky okolo kotníků a syndromem neklidných nohou.

Btw já jdu do toho taky.



28. 09. 2022
Nové články ↖