Jak se vyhnout rehabilitačním šarlatánům

Shodou okolností se mi v posledních čtyřiadvaceti hodinách sešly dva dotazy na důvěryhodnost služeb, které slibují odstranění bolestí pohybového systému snadno a rychle (a za sakra velký peníze). U obou případů se sice nejednalo o podvod, ale chybělo tomu málo. Tak mě napadlo napsat pár doporučení, jak se orientovat v nabídkách rehabilitačních služeb slibující zázraky v odstranění bolestí zad, šíje, hlavy a kloubů.

Nehledejte zázračné postupy či terapie. Zlepšení si každý musí poctivě odcvičit. Trvá to obvykle čtyři měsíce cvičení patnáct až dvacet minut každý druhý den, než uvidíte výrazné zlepšení, a asi tak rok, než se nové pohybové vzorce stanou přirozenou součástí pohybových stereotypů.

Stejně tak nespoléhejte na pasivní terapie. Jak už jsem taky psala, masáže, ošetření chiropraktikem či nárazová manipulace sice na pár dní uleví, ale potíže se zákonitě opět vrátí. Opakované ošetření může dokonce pohybový systém poškodit.

Obloukem se vyhněte terapeutům či lektorům s nedostatečným vzděláním. Určitě začněte nácvik zdravotního cvičení pod dozorem vysokoškolsky vzdělaného fyzioterapeuta. Zainvestujte do individuálních lekcí - obvykle stačí okolo pěti terapií, abyste zvládli základy a mohli dál cvičit sami nebo začít navštěvovat skupinové kurzy,

Pokud nějakou metodu zaštiťuje lékař, vyhledejte si přes webové stránky České lékařské komory jeho vzdělání - měl by mít specializaci (atestaci) z oboru Rehabilitační a fyzikální medicína (RFM). Pokud si nejste jisti, lze podat dotaz na typ terapie a vzdělání lékaře výboru odborné společnost oboru RFM (www.srfm.cz) či fyzioterapie (www.unify-cr.cz).

V podstatě vše již bylo v pohybové terapii vymyšleno. Každý nový koncept je jen kompilací či kopií některé ze starších metod. Buďte ve střehu, pokud vám někdo bude tvrdit, že jeho systém je nejlepší ze všech, nebo bude dokonce pomlouvat jiný koncept, který jste doposud cvičili. Zkušený terapeut ví, že ne každý cvičební koncept se hodí pro každého, včetně konceptu, se kterým pracuje on sám.

Cena za terapii by měla být adekvátní a neměla by odporovat dobrým mravům. Zdravotnické zařízení by mělo mít viditelně vyvěšený ceník.

Nedá se říci, kolik by měla terapie stát, ale je dobré se podívat na ceny konkurence a porovnat s vámi zvolenou firmou. Já svým pacientům doporučuji (ze zkušenosti z provozu své soukromé ambulance), že zlepšení by měli vidět přibližně po pěti terapiích. Pokud se stav nezlepší po 10 terapiích, nemá moc smysl pokračovat dál.

Držím palce, ať se vám hezky cvičí.

 



09. 01. 2024
Nové články ↖