FT poukaz, pokračování

Ahoj všem

Takže dneska, po krátké pauze, pokračujeme v prokousávání se kódy výkonů fyzioterapie.

Co už máme za sebou? Vstupní a výstupní kinesiologické vyšetření, oba kódy pro kinesioterapii (I. a II. typu), mobilizace, měkké techniky, a reflexní masáže.

Zbývají tedy kódy výkonů, které asi moc často nevyužijete, ale je třeba je znát.

21219 léčebná tělesná výchova individuální pod dohledem na přístrojích.

Nejčastěji se s tímto kódem setkáme u cvičení na motodlaze – ať už kolenní či ramenní. Oba typy pasivního cvičení jsou skvělé na zlepšení rozsahu pohybu u pooperačních stavů. Možná tento typ terapie znáte od své babičky, která byla na operaci endoprotézy kolene. Výborné, ale v podstatě mimo obor rehabilitace neznámé, je využití ramenní motodlahy u terapie dysfunkce ramene.

Výkon má 15minutovou časovou dotaci, můžete ho indikovat i 2x denně. Toto je ale třeba specifikovat v FT poukazu: proto když napíšete – 21219 ind. LTV na přístrojích, 2x denně, celkem 10x, znamená to, že fyzio bude vykazovat tento kód dvakrát za den v pěti terapiích (a terapie bude prodloužena na 2x 15 minut).

21315 vodoléčba II

Tento typ terapie se používá hlavně u posttraumatických stavů, po úrazech. Pozor, výkon je limitován – fyzioterapeut ho může vykázat jen dvacetkrát za čtvrtletí. Pokud ho vykáže víckrát, pojišťovna mu ho neproplatí. Vodoléčba je skvělá, problém je ale ten, že bodová hodnota (132 bodů) v dnešní době v podstatě skoro nepokryje ani náklady na vodu a elektřinu, natožpak něco navíc. Nechci tím ale říct, že ho nemáte psát, jen to dokládám k uvědomění si ekonomických aspektů zdravotní péče.

21215 – instruktáž pacienta či jeho rodinných příslušníků

Jak jsme si už říkali, cílem rehabilitační péče je naučit pacienta cvičit, takže tento kód se nabízí. Má to ale háček – časová dotace výkonu je 30 minut a bodová hodnota je jen 197 bodů. A nesmí se vykazovat s jiným typem LTV. Vzhledem k tomu, že fyzioterapeut stejně neustále pacienta instruuje a edukuje, tak je lepší ponechat kód výkonu LTV a tenhle ignorovat.

Použití ostatních výkonů odbornosti 902 (viz Seznam zdravotních výkonů) je nad rámec tohoto článku, který má za úkol seznámit mláďátka oboru všeobecné praktické lékařství se základní preskripcí.

Pamatujte si: to, co si fyzioterapeut může vykázat, záleží jen na tom, co na to FTéčko zadáte. Ideální varianta je skamarádit se se spádovým fyzioterapeutem a domluvit se na tom, jaké výkony na FT potřebuje. Nezapomeňte na to, že lékařská zpráva s anamnestickými daty pacienta, výsledky vyšetření včetně výsledků zobrazovacích metod, je pro fyzioterapeuta velmi důležitá. Prosím spolupracujte se svým kamarádem fyzioterapeutem, pokud vás poprosí o dovyšetření pacienta – bohužel často problematice potíží pohybového systému rozumí víc než vy (jop, je to ostuda našeho pre a postgraduálního vzdělávání) a kolečko – specialista – indikace vyšetření – čekání na výsledek vyšetření je často na několik měsíců.

Základní vzor vyplnění FT poukazu tak, jak já ho považuji za dostatečně vyplněný viz obrázky.

Prosím dodržuje počet terapií – ideální počet je pět. Většině nekomplikovaných pacientů to stačí a tímto opatřením se snažíme zamezit příliš dlouhým čekacím dobám na terapii. Nezapomeňte na to, že cílem terapie je pacienta naučit cvičit a edukovat ho režimovými opatřeními v dané diagnóze. Pokud se potíže nelepší, tak se samozřejmě na pacienta nevykašleme – lékař zhodnotí dosažené výsledky a určí další směřování terapie – navýšení počtu ambulantních návštěv, intenzifikaci terapie za hospitalizace na rehabilitačním oddělení, předpis lázní, zvážení operačního řešení…

Ještě nám chybí probrat jeden velmi důležitý kód, a to 21113 - elektroterapie II. Na to si vyčleníme celý jeden článek. Pokusím se vám fyzikální terapii přiblížit nějak lidsky, abyste z toho neplakali (já teda po prvním kontaktu s učebnicí Fyzikální terapie plakala).

Tak zase příště.



06. 09. 2023
Nové články ↖