FT poukaz

Milé děti, sice jsem dnes chtěla psát o rehabilitačním potenciálu a rehabilitačním plánu, ale radši si řekneme něco o FT poukazu. Je to formulář, se kterým se setká za svůj profesní život v podstatě každý lékař, leč správně vyplnit ho neumí skoro nikdo. Což je průšvih a hned se dozvíte proč.

 

Za terapii uvedenou na FT poukazu je zodpovědný lékař, který poukaz vystavil.

Chyby u předpisu cvičení (kinesioterapie) nejsou zas až tak nebezpečné, ale u fyzikální terapie, kde je třeba znát a respektovat kontraindikace, tam už to smrdí průšvihem.

Aby pojišťovna FT poukaz při kontrole uznala, musí být správně vyplněn. Nejen administrativní část, ale i část s ordinovanou terapií – typ terapie, lokalizace, počet terapií. U fyzikální terapie i doba trvání, lokalizace ošetřovaného místa. Do FT poukazu se nesmí nic dopisovat, nesmí se škrtat. A pojišťovna toto na kontrolách opravdu hlídá. Pokud při kontrole najde špatně vyplněný poukaz, je zde riziko, že fyzioterapeutovi danou terapii neproplatí. Takže teď víte, proč je důležité správně vyplňovat FT poukaz – za prvé je to vaše právní ochrana a za druhé jste zodpovědní za to, že tu práci fyzioterapeutovi proplatí.

Takže jdeme na to

Datum – velmi často se setkávám s tím, že lékaři nevyplňují na FT poukazu datum. Je to dáno asi tím, že vědí, že čekací doby na fyzioterapii jsou dlouhé a oni chtějí fyzioterapeutovi umožnit napsat si tam datum dle jeho uvážení. Je to ale chyba. Datum uvedené být musí (je to v podstatě analogie data na „K poukazu“). Sice se na FT poukazu píše (vlevo nahoře), že má platnost jen sedm dní, ale v dnešní době dlouhých čekacích termínů je to myšleno tak, že pacient se musí do 7 dní objednat na terapii.

Stav vyžadující FT – na tomto řádku je třeba několika slovy popsat diagnózu pacienta (ideální by bylo uvést tam funkční diagnózu, např. subakutní lumbalgie v terénu funkční insuficience pánevního dna při sekundární poporodní hypermobilitě). Je ale důležité tam napsat, co chcete, aby fyzioterapeut řešil – např. bolesti zad, dekompenzovanou artrózu kolenního kloubu atd. Nesmírně důležité pro fyzioterapeuta je, abyste mu k FT poukazu přicvakli (opravdu na pevno) vaší lékařskou zprávu z vyšetření pacienta, včetně výsledků zobrazovacích metod.

Cíl, kterého má být dosaženo – v této části určujete fyzioterapeutovi cíl jeho terapie. Zase, je to důležité, protože u jednotlivých diagnóz můžou být různé funkční cíle. Příklad: pacient s chronickým vertebroalgickým syndromem na podkladě multisegmentálních degenerativních změn (bez indikace k neurochirurgickému výkonu). Co po fyzio chcete? Aby mu ulevil od bolesti? Aby ho naučil cvičit? Aby ho naučil správně sedět? Stanovit si cíl dané fyzioterapeutické série je velmi důležité i z toho důvodu, abyste: za prvé: mohli zkontrolovat, jestli se to pacient naučil, za druhé: protože máme významně omezený počet terapií a je třeba specifikovat, na co se fyzioterapeut zaměří.

Upozornění pro poskytovatele – sem píšeme kontraindikace a rizikové faktory u pacienta. Klasika je například kardiostimulátor, prodělané onkologické onemocnění aj. Často těch rizikových faktorů může být poměrně hodně, proto to já dělám tak, že do tohoto řádku píšu „viz lékařská zpráva“ a k FT ji přicvaknu napevno. I vy jako praktici můžete fyzioterapeutovi pomoci tak, že mu pošlete výpis z dokumentace – fyzio zajímá anamnéza, medikace, jestli byla provedena nějaká vyšetření pohybového systému (RTG, MR, sono měkkých tkání…), zprávy od neurologa, ortopeda, revmatologa a jestli pacient s danou diagnózou (pokud se jedná o chronický stav) již někdy prošel ambulantní fyzioterapií.

Razítko a podpis požadujícího – prosím vás, já vím že tam není uvedeno přímo jméno požadujícího, ale je nutné ho tam dát. Stává se, že se potřebuji odesílajícího lékaře na něco zeptat k upřesnění terapie, a nevím, kdo pacienta vlastně posílá – ze čmáranice podpisu nic nevyčtu (a divili byste se, jak často se to stává).

 

Jednotlivé kolony terapie

Je nezbytně nutné, aby tam byl vyplněn numerický kód výkonu. Proč? Tak třeba proto, že máme dva typy zdravotního cvičení – kinesioterapie (KT).

KT I. typu (dříve na neurofyziologickém podkladě) je lépe bodově ohodnocen než KT II. typu.

A proto, když to nespecifikujete, a fyzioterapeut se rozhodne vykázat KT I. typu, může mu na kontrole pojišťovna práci odmítnout proplatit, protože si fyzioterapeut svévolně vybral dražší výkon.

Seznam výkonů je dohledatelný na stránkách Ministerstva zdravotnictví https://szv.mzcr.cz/ Hledejte pod odborností 902 (fyzioterapie).

 

Nejčastěji používané výkony

21002 - vstupní kinesiologické vyšetření. Fyzioterapeut si u každého pacienta dělá vyšetření podobně jako si ho děláme my. Jmenuje se to kinesiologický rozbor a určitě si o něm někdy taky něco řekneme. Tento kód musíte do FT uvést proto, aby si fyzio mohl tuto práci (kterou ale udělá tak jako tak, i bez kódu) vykázat pojišťovně. Další nezbytný kód je 21003, kontrolní kinesiologické vyšetření, což je vlastně výstupní vyšetření pacienta. Fyzio v něm shrnuje to, co s pacientem dělal – typ cvičení, změny na pohybovém aparátu pacienta, přístup a spolupráci pacienta. Poslední je velmi důležité, protože bez proaktivního přístupu pacienta, tzn. převzetí zodpovědnosti za péči o zdraví svého pohybového systému, se potíže nezlepší.

21221 - jak už jsme si řekli, jedná se o výkon KT I. Typu, dříve léčebná tělesná výchova (LTV) na neurofyziologickém podkladě. Fyzio tento kód může vykazovat ve chvíli, kdy na pacientovi využije některý z konceptů, který UNIFY (odborná společnost fyzioterapeutů) schválila pro toto použití. Vy se tím nemusíte příliš trápit – každý fyzioterapeut, který má vlastní praxi, disponuje výcvikem v některém z těchto typů. Doporučuji tedy nespecifikovat na FT kinesiologický koncept – může se stát, že když napíšete třeba „terapie dle Brunkow“, pacient bude několik týdnů obíhat fyzioterapie, než najde někoho, kdo tento koncept umí. Já jako rehabiliťák to ale občas dělám – specifikuji typ cvičení (konceptu), který pro danou diagnózu u daného pacienta považuji za nejvhodnější, ale pacienta vybavím adresou terapeuta, který to dělá. Já si to ale můžu dovolit – o jednotlivých konceptech toho vím asi tak stokrát víc než neurolog.

21225 - je kód výkonu KT II. Typu, dříve LTV analytická. Používá se u terapií, kdy potřebujeme zvýšit rozsah pohybů, tzn. hlavně po úrazech. Je, na rozdíl od 21221, mizerně bodově ohodnocen, ale dá se vykazovat 2x za den (trvání výkonu je 15 minut). To ale musíte na FT specifikovat.

 

21415 - mobilizace a 21413 měkké techniky jsou další dva kódy, které jsou pro fyzio důležité. Díky nim si může vykázat pasivní techniky terapie – uvolnění trigger pointů, fascie, postizometrickou relaxaci, zjednodušeně přípravu si pohybové soustavy na aktivní cvičení. Je dobré udávat oba kódy, neboť kód 21415 je vázán na speciální kurz, který ne každý fyzioterapeut může mít.

Poslední kód, který dneska probereme, je kód 21713 – masáž reflexní a vazivová.

Já ho nepoužívám – za prvé na ošetření reflexních změn měkkých tkání je mnohem lepší využít měkkých technik nebo mobilizací. Za druhé, název v pacientovi navozuje očekávání, že bude masírován. Hele, asi takhle: fyzioterapeut není masér, je to expert přes terapii pohybem. Fyzioterapeutů je málo, hlavně těch, co ještě fungují na pojišťovnu, proto je potřebujeme v co nejvyšší míře využívat v rámci kinesioterapie. Pasivní techniky navíc velmi zatěžují ruce a my potřebujeme, aby nám fyzioterapeuti co nejdéle vydrželi. Navíc kdybychom každému, koho bolí záda, indikovali reflexní masáže, tak se systém ambulantní fyzioterapie zhroutí. Já masáže obecně nemám ráda, často nadělají víc škody než užitku. Tento kód jsem neindikovala už mnoho let.

 

Ok, to by pro dnešek stačilo, příště o ostatních fyzioterapeutických kódech.

 

Ještě krátké shrnutí

FT poukaz je bezpodmínečně nutné vyplnit úplně a správně. Chráníte tak nejen sebe, jakožto indikujícího lékaře, ale i fyzioterapeuta, aby mu při kontrole pojišťovna špatně vyplnění poukaz neodmítla proplatit.

Uvědomte si, že fyzio potřebuje víc a víc pacientů a ti se do terapie potřebují dostat co nejdříve. Je proto velmi pečlivě zvážit počet předepsaných terapií. Ideální počet terapií je pět. Neznamená to ale, že se po pěti terapiích rehabilitační tým na pacienta vykašle. Pokud si fyzio myslí, že je třeba navýšit počet terapií či změnit typ terapie (např zintenzivnit rehabilitaci hospitalizací na rehabilitačním oddělení) pošle vám pacienta zpět s danou prosbou. Každé rozumná ambulantní fyzioterapie spolupracuje s rehabilitačním lékařem, takže se nebojte na něj obrátit o radu.

Fyzio má za povinnost vám dát písemně zpětnou vazbu ohledně terapie vašeho pacienta, tzv. výstupní kinesiologický rozbor. Opravdu to důsledně po fyzioterapeutech vyžadujte. Je to pro vás zásadní – jak už jsem několikrát říkala, v rehabilitaci je nezbytně nutný proaktivní přístup pacienta. Pacient musí samostatně cvičit, bez toho se jeho potíže nezlepší. Fyzioterapeut vám ve výstupáku popíše, co s ním cvičil, jak pacient cviky zvládal, jestli je snaživý nebo na to kašle. Já třeba ve svých kontrolních zprávách specifikuji i to, jak často a kolik minut musí pacient cvičit. Máte tedy dobrou zpětnou vazbu. Pozor ale, když pacient doma necvičí, neznamená to, že je lempl. Je třeba zjistit, proč to vzdal – nevyhovují mu cviky? Po cvičení má bolesti? I s tím se dá pracovat, jen na to musíme přijít.

Je toho hodně, co? A bude to ještě horší. Asi teď z toho máte v hlavě guláš, ale nebojte, ještě nejsme zdaleka u konce, a navíc mám pro vás připravenou vcelku jednoduchou kuchařku. Když jste zvládli zkoušku z patologie, tohle dáte levou zadní. A odměnou vám bude neskonalé díky od fyzioterapeutů.

Jo a jestli máte dotaz, napište mi přes Twitter X na @Furchur1

 



19. 08. 2023
Nové články ↖