Cviky na podbradek

V létě jsem slíbila, že sem dám pár cviků na zpevnění podbradku. Plním slib - tak jdeme na to. :-)

Nejdřív teda špatné zprávy - s tímto cvičením se musí začít co nejdřív, působí to dobře jako prevence, s vytahanou kůží se už nic moc dělat nedá. Každopádně i tak je toto cvičení skvělé na posílení hlubokého stabilizačního systému krku, tzn. jako prevence bolestí hlavy a šíje, poruch polykání.

Proč podbradek vzniká? Velkou roli hraje samozřejmě genetika, na druhou stranu není důvod házet flintu do žita a na cvičení rezignovat. Cviky se zaměřují na posílení svalů na přední straně krku. Jdou od sanice (mandibuly)  k drobné kosti - jazylce, od ní pak dolů, k hrudní kosti a klíčním kostem. Jazylka je pak táhnuta za konečky směrem nahoru a dozadu.

Jak poznáme, že tyto svaly nefungují? Následujícím testem:  posaďte se a zkuste polknout. Co se dělo? Pokud se hned na začátku polknutí "vyvalila" oblast úhlu mezi krkem a dnem dutiny ústní ven, funguje to blbě. Správně by  měla pohybovat vzhůru a dozadu.

Důležité je nejdřív protáhnout zkrácené svaly - takže si osvěžíme cvik protažení zadní části krku, skalenů a velkých prsních svalů. Pro ty, kdo by to chtěli ošulit a tuhle fázi přeskočit, mám špatnou zprávu: tělo to pozná a bez protažení, uvolnění svalů, které mají tendenci ke zkrácení, to fungovat nebude. Nefunguje to nikdy. V žádném segmentu. To je přírodní zákon, takže na strečink při cvičení nikdy nezapomínejte.

A teď k jednotlivým posilovacím cvikům.

Prvním cvikem je tzv. Masako manévr. Budete k tomu potřebovat kousek čisté bavlněné látky (třeba kapesník). Sedněte si do správného sedu, narovnejte se a vytáhněte páteř "do výšky".

Vyplázněte jazyk, a buď ho stiskněte mezi zuby, nebo chyťte do kapesníku. Následně polkněte. Opakujte 5x.

Druhý cvik je trochu složitější. Neexistuje na to nějaký fígl, bohužel. Jde o to naučit se aktivně zatáhnout jazylku.

Sedněte si a zavřete oči. Soustřeďte se na oblast horního patra dutiny ústní, na jazyk. Uvědomte si, kde se jazyk dotýká a čeho - měl by být volně přitisknutý  na patro, střed jazyka je pak volný. A teď zkuste přitáhnout kořen jazyka vzhůru a dozadu. On se moc nehne, ale  pokud pohyb děláte správně, zjistíte, že se vám najednou krk vytáhl vzhůru a úhel krk/brada se zatáhl vzhůru a dozadu. Cítíte uvolnění šíje a aktivuje se bránice

Hele já vím, že to nejde. Ale nevadí, že začátku to nejde nikomu. Nerezignujte a cvičte v představě - tzn. ve správném sedu si představujete, jak ten cvik provádíte - jak se konce jazylky pohybují dozadu a vzhůru. I to na počátku stačí k aktivaci svalů.

Je ještě jedna možnost - dejte si špičku prstu lehce do úhlu a snažte se podbradek oddálit od něj ("utéct" od prstu).



Poslední cvik na posílení krku už známe - je to rolování krční páteře vleže. Připomínám, že pohyb začíná kyvem (pohybem lebky vůči prvnímu obratli). Jen si to ještě trochu ztížíme - těsně nad podložkou chvilku vydržíme. Udržte kyv - to je zásadní.

Čeho se vyvarovat - měkkou tkáň podbradku nevytahujte, nemačkejte mezi prsty.

Má smysl o kůži a podkoží této oblasti pečovat, aby se podpořila pevnost podkožního vaziva. Nejsem expert přes kosmetiku, ale nejdražší krém, co mám, používám právě na tuto oblast.

Tato sestava cviků je dost komplikovaná. Držím drápky, ať se to vede. Dotazy do SZ na Twitteru :-)



03. 10. 2022
Nové články ↖